Konsep Dan Takrifan Sistem Pengangkutan

Konsep Dan Takrifan Sistem Pengangkutan Kerja Kursus Geografi PT3 2016. Takrifan sistem pengangkutan boleh dihuraikan/ ditulis dalam beberapa ayat. Pengangkutan boleh didefinisikan sebagai suatu konsep cara pemindahan daripada suatu tempat ke tempat yang lain (Kamus Dewan Bahasa dan Pustaka, 2007). Pengangkutan terbahagi kepada beberapa jenis iaitu pengangkutan melalui jalan darat, pengangkutan jalan air dan pengangkutan jalan udara.

maksud dan definasi Sistem Pengangkutan

Antara sistem pengangkutan yang terdapat adalah sistem kereta api, kereta dan lori untuk jalan darat. Feri, kapal minyak dan bot layar untuk jalan air, manakala untuk jalan udara pula adalah kapal terbang, kapal kargo dan jet persendirian.

Konsep Dan Takrifan Sistem Pengangkutan

Menurut Wikipedia, Pengangkutan adalah Bahasa Inggerisnya - Transport adalah merujuk kepada kenderaan yang membawa seseorang atau sesuatu dari satu tempat ke satu tempat yang lain, biasanya pada jarak yang jauh berbanding jika berjalan kaki. Sistem pengangkutan biasanya boleh dibahagi kepada beberapa pembahagian bergantung kepada cara ia bergerak, kuasa, dan lain-lain. 

Antara pembahagian yang biasa adalah :-
  1. Pengangkutan darat
  2. Pengangkutan laut
  3. Pengangkutan udara

Jenis pengangkutan juga dikira seperti berikut:-

  1. Pengangkutan manusia (Umum dan individu)
  2. Pengangkutan kargo

Pengangkutan dapat diertikan sebagai suatu cara memindahkan barangan atau penumpang. Konsep pengangkutan boleh dikaitkan dengan nilai wang sekiranya ia digunakan bagi menjelaskan kos dan ia juga boleh dikaitkan dengan ruang jika ia digunakan bagi menjelaskan aspek lokasi. Pengangkutan mempunyai sistem yang tersendiri dan terdapat ciri dan pengaruh yang berbeza ke atas setiap kegiatan ekonomi penduduk. Sistem pengangkutan tersebut ialah sistem kereta api, jalan air, jalan raya atau kereta motor, pengangkutan jalan udara, saluran paip dan kaedah pengangkutan yang lain seperti ‘hovercraft’.

Maksud Pengangkutan Awam

Menurut Wikipedia, Pengangkutan awam atau transit awam merangkumi segala sistem pengangkutan yang mana penumpang tidak bergerak menggunakan kenderaan sendiri. Terdapat tiga jenis Pengangkutan awam. Iaitu, Pengangutan awam darat, pengangkutan awam air dan Pengangutan awam udara.

Menurut PMR Penerangan, pengangkutan awam merupakan sistem pengangkutan yang mana penumpang tidak bergerak menggunakan kenderaan sendiri. Pengangkutan awam darat pula meliputi pengangkutan seperti bas, teksi, kereta api, transit aliran ringan (LRT), KTM Komuter, KL Monorail, Express Rail Link (KLIA Express, KLIA Transit).
Pengangkutan awam udara pula meliputi pengangkutan seperti kapal terbang dan helikopter.

Jenis-Jenis Pengangkutan Di Malaysia

Pengangkutan boleh dibahagiakan kepada pelbagai jenis pengangkutan. Jika dikaitkan dengan mod atau ragam pengangkutan boleh dibahagikan kepada beberapa bahagian iaitu :-
  1. Pengangkutan darat
  2. Pengangkutan air
  3. Pengangkutan udara
  4. Pengangkutan Maritim
Konsep Dan Takrifan Sistem Pengangkutan.

Seorang peminat komputer, blogger dan dunia IT

Blogger
Leave A Reply

No comments