Jadual Suntikan Bayi Terkini

Jadual Imunisasi Bayi Yang Disarankan Oleh KKM. Berikut dikongsikan jadual suntikan bayi terkini 2016 KKM yang disarankan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) bagi mengelakan anak-anak dan masyarakat kita dengan kemungkinan dijangkiti penyakit-penyakit merbahaya yang boleh mengancam nyawa. Jadual imunisasi 2016 terbaru ini dikongsikan dari Portal Rasmi KKM.

Jadual Imunisasi Bayi Baru KKM 2016

Bahagian Pembangunan Kesihatan Keluarga (BPKK) dan KKM telah mengeluarkan jadual immunisasi baru bermula 2016.

Perbezaan utama adalah pada jadual immunisasi MMR (Measles, Mumps & Rubella) yang mempunyai 2 dos, dos pertama pada usia 9 bulan dan dos kedua pada usia 12 bulan. 
Sebelum ini hanya satu dos MMR sahaja yang diberi pada usia 12 bulan. Jadual ini telah diedarkan kepada semua fasiliti kesihatan kerajaan dan swasta. 
Jadual Suntikan Bayi Terkini 2016 kkm

Jadual Imunisasi Bayi Yang Disarankan Oleh KKM Sebelum Ini

Jadual imunisasi Bayi KKM Terkini

Jadual Imunisasi KKM

 Nota:
 1. "Jika tiada Parut" bagi pelalian BCG bermaksud BCG hanya perlu diberi kepada murid sekolan Tahun 1 sekiranya tiada parut BCG.
 2. Vaksin yang digunakan di kemudahan kesihatan Kerajaan:
 3. Bacillus Calmette–Guérin (BCG)
 4. DTaP-IPV/Hib adalah kombinasi difteria(D), tetanus(T), accelullar pertussis(aP), inactivated polio vaccine(IPV), dan Haemophilus influenza type b(Hib)
 5. MMR adalah kombinasi Measles(M), Mumps(M) dan Rubella(R)
 6. Pemberian vaksin Measles tambahan 1 dos di Sabah pada umur 6 bulan menggunakan vaksin measles monovalent
 7. Booster polio pada umur 7 tahun menggunakan vaksin oral polio (OPV)
 8. Vaksin human papillomavirus (HPV) diberikan sebanyak tiga dos pada jadual 0, 1 dan 6 bulan.

Imunisasi bagi kanak-kanak yang lewat ke klinik untuk lawatan pertama (tidak pernah diberi imunisasi)
Bagi kanak-kanak ini yang lewat ke klinik untuk mendapatkan suntikan vaksin, imunisasi seharusnya dimulakan pada lawatan pertama ke klinik. Cadangan jadual berdasarkan umur bila kanak-kanak tersebut datang ke klinik boleh dirujuk di KKM.Oleh itu secara amnya Imunisasi sangat penting. Ianya bertujuan untuk mencegah 12 jenis penyakit berjangkit disebabkan oleh bakteria dan virus tertentu, diberikan percuma kepada bayi dan kanak-kanak di klinik kerajaan. Imunisasi bukan saja melindungi penerimanya tetapi juga menghalang penyebaran penyakit tersebut.
Imunisasi adalah satu cara pencegahan yang dapat dilakukan bagi mengelakkan penyakit-penyakit merbahaya yang mengancam nyawa khususnya kanak-kanak seperti 
 • 1) campak
 • 2) tibi
 • 3) batuk kokol
 • 4) difteria
 • 5) tetanus 
 • 6) polio
Kesan sampingan akibat imunisasi selalunya adalah ringan dan tidak berbahaya berbanding dengan kesan jangkitan penyakit itu sendiri. Kesan sampingan yang kerap dilaporkan adalah demam dan sakit di tempat suntikan. 

Dari aspek pandangan syarak pula, imunisasi merupakan satu jalan pencegahan. Pencegahan adalah perkara yang amat dituntut dalam Islam sesuai dengan kaedah Usul Fiqh iaitu سد الذريعة . Al-‘Aili Abdul Hakim dalam buku Mausu‘ah Huquq al-Insan fi al-Islam, menyifatkan kesihatan individu merupakan tuntutan agama dan kehidupan, di mana ia akan memberi manfaat kepada kehidupan seluruh umat manusia. Dalam isu ini, vaksin bukan lagi merupakan kehendak seseorang, tetapi bahan pencegah ini kini menjadi keperluan kepada masyarakat secara umumnya.

SUMBER : KKM, Panduan Malaysia, FB

Seorang peminat komputer, blogger dan dunia IT

Blogger
Leave A Reply

No comments