Tema Umum Sejarah Kertas 3 SPM 2016

Tema Umum Sejarah Kertas 3 SPM 2016. Panduan untuk pelajar SPM 2016. Berikut adalah Tema Umum Sejarah Kertas 3 SPM 2016. Menerusi makluman daripada pihak Lembaga Peperiksaan Malaysia (LPM), tema umum atau tajuk soalan bagi Sejarah Kertas 3 SPM 2016 telahpun diumumkan. Tema umum yang dikeluarkan adalah sebagai persediaan kepada pelajar untuk menjawab soalan bagi Tugasan Spesifik dalam Sejarah 1249/3 yang akan hanya diumumkan pada hari peperiksaan nanti.  

Malaysia dan kerjasama masyarakat antarabangsa

Tema Umum Sejarah Kertas 3 SPM 2016

Berikut adalah Tema Umum Sejarah Kertas 3 tahun 2016 : Malaysia dan Kerjasama Masyarakat Antarabangsa


Dasar  luar  negara  tidak  statik.  Secara  asasnya, pembentukannya  ialah proses yang dinamik. Oleh itu dasar luar negara kita berkembang dengan mengambil kira perubahan kepimpinan serta keadaan politik dan ekonomi global yang sentiasa berubah.

  • Download panduan dan arahan Tema Umum Sejarah Kertas 3 SPM 2016 di LPM

Adalah diingatkan, calon dikehendaki membaca dan meneliti Tema Umum Sejarah ini dan membuat persediaan awal sebelum hari peperiksaan yang sebenar. Calon juga boleh berbincang dengan guru dan rakan-rakan untuk mendapat dan mengumpulkan maklumat berkaitan. 

Calon boleh membuat rujukan daripada pelbagai sumber yang berkaitan serta mendapatkan sumber maklumat daripada buku teks, bahan bacaan ilmiah, akhbar, internet dan bahan-bahan yang berkaitan.

Tema Tahun 2015

Kemunculan dan Perkembangan Nasionalisme Sehingga Perang Dunia Kedua.
Nasionalisme di Malaysia berakar umbi daripada gerakan penentangan
pemimpin tempatan terhadap campur tangan British dalam urusan pentadbiran negeri-negeri di Tanah Melayu, Sabah dan Sarawak

Skema Jawapan Kertas 3 Sejarah

Sebagai panduan, berikut disertakan Contoh skema jawapan Sejarah Kertas 3 SPM
 
Semoga dengan makluman Tema Umum Sejarah Kertas 3 SPM 2016 ini membolehkan pelajar-pelajar membuat ulangkaji dengan lebih gigih lagi.

Seorang peminat komputer, blogger dan dunia IT

Blogger
Leave A Reply

No comments