Melaka 2017 Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak

Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak 2017/ 1438H Negeri Melaka Malaysia. Berikut adalah Jadual Waktu Berbuka Puasa dan Imsak bagi Negeri Melaka Malaysia bagi Bulan Ramadhan tahun 2017/ 1438 Hijrah. Jadual ini telah dikeluarkan oleh Jabatan Kebajikan Islam Malaysia (JAKIM). Umat Islam di Malaysia akan mula berpuasa pada hari Sabtu, 27 Mei 2017.

Jadual Berbuka Puasa Dan Imsak melaka 2017

Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak Melaka 2017

Berikut dikongsikan Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak Panduan Berpuasa Negeri Melaka 2017 Di Bulan Ramadhan 1438H. Melaka terletak di selatan tanahair berjiran dengan Johor dan Negeri Sembilan.


Jadual Berbuka Puasa Dan Imsak Melaka 2017

Panduan Puasa Di Bulan Ramadhan

Untuk panduan bersama, berikut dikongsikan juga maklumat penting lain semasa bulan Ramadhan seperti berikut:-

Digalakkan berniat puasa untuk sebulan dengan sekali niat pada malam pertama Ramadhan bagi mengelakkan daripada tidak sah puasa kerana terlupa berniat pada malamnya. Para ulama berpendapat kita boleh bertaklid mengikut mazhab Imam Maliki yang mengharuskan niat puasa untuk sebulan Ramadhan.

Namun begitu, jika puasa Ramadhan kita terputus oleh sesuatu sebab, seperti haidh, sakit atau lain-lain, maka niat puasa sebulan itu tidak lagi memadai untuk hari-hari puasa yang seterusnya, tetapi, hendaklah diperbaharui niat apabila tidak ada lagi perkara yang menghalang daripada puasa berturut-turut tersebut. Maksudnya, dengan memperbaharui niat sekali lagi bagi semua hari-hari puasa Ramadhan yang berbaki, iaitu niatnya:

“Sahaja aku berpuasa esok dan sehingga akhir Ramadhan ini kerana Allah Ta’ala”.Selamat berpuasa, semoga ibadah puasa kita smeua diterima oleh Allah SWT.

Selamat menjalankan Ibadah Puasa di bulan mulia Ramadhan. Semoga perkongsian Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak bermanfaat Melaka 2017 bermanfaat buat semua.

Seorang peminat komputer, blogger dan dunia IT

Blogger
Leave A Reply

No comments