Cara Mendapatkan Lesen Memandu Kereta Dengan Pantas

Cara Mendapatkan Lesen Memandu Kereta Dengan Pantas. Kemungkinan anda masih di sekolah menengah atau sedang mengulang kaji untuk ujian PMR. Mungkin juga anda sedang menunggu keputusan SPM dan anda berhasrat untuk mendapatkan lesen memandu kereta anda dalam tempoh masa yang singkat.

Tahukah anda prosedur atau langkah-langkah untuk mendapatkan lesen memandu kereta? Langkah untuk mendapat lesen memandu andalah ringkas sahaja:

1) Lulus ujian berkomputer undang-undang jalan raya.

2) Belajar teknik-teknik memandu kereta daripada seorang instructor dari sekolah atau institut memandu.

3) Lulus ujian praktikal naik bukit, “side parking”, pusingan 3 penjuru dan jalan raya.

Cara Mendapatkan Lesen Memandu Kereta Dengan Pantas
Secara amnya, untuk mendapatkan lesen memandu kereta, anda hanya memerlukan jangka masa satu setengah bulan. Tetapi realitinya, kebanyakan orang mengambil masa yang lebih lama untuk mendapatkan lesen memandu mereka.

Kebanyakan orang mengambil masa selama 2 bulan, 3 bulan, malah anda yang mengambil masa lebih setengah tahun untuk mendapatkan lesen memandu kereta mereka. Kenapa situasi sedemikian berlaku?

Punca Mereka GAGAL!
Apabila seseorang gagal dalam ujian memandu, samada ujian berkomputer undang-undang, ujian naik bukit, ujian “side parking”, ujian pusingan 3 penjuru atau pun ujian jalan raya, ia akan mengambil masa beberapa hari untuk mengulangi ujian tersebut. Seseorang pengajar kereta terpaksa mengambil masa untuk mengatur ujian “repeat” pelajar-pelajar yang gagal. Proses ini tentu sekali akan memakan kos yang tinggi.

Bayangkan jika anda gagal ujian buat kali yang kedua, yang ketiga, atau pun yang keempat, tentunya habis semua wang simpanan anda. Yang lebih teruk, anda masih terpaksa menggunakan bas awam atau keretapi dan berhimpit-himpit dengan orang ramai untuk pergi bekerja setiap hari.
 

Rahsia LULUS Ujian
Ada tak rahsia atau teknik untuk lulus kesemua ujian buat kali yang pertama?  Untuk lulus kesemua ujian bukannya susah. Misalnya, dalam ujian berkomputer undang-undang, anda kena tahu apa yang perlu di buat untuk mendapat markah minima untuk lulus.

Dalam ujian praktikal pula, anda kena tahu element-element yang penguji Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) akan meneliti semasa menguji anda. Itulah sebabnya saya mencadangkan para pelajar semua untuk membeli ebook dengan tips-tips dan langkah-langkah yang berkesan untuk mendapatkan lesen memandu kereta dalam masa yang tersingkat. 

Seorang peminat komputer, blogger dan dunia IT

Blogger
Leave A Reply

No comments